En ny bølge af Coronavirus har fået smittetallene til at stige, og dagligt kan man læse om nye rekorder. Det er skræmmende tal. For mennesker der lider af helbredsangst, er frygten for Coronavirus den seneste tid blevet så enerverende, at de har svært ved at opretholde en normal hverdag. En løsning, som flere taler for, er internetbehandling, men er det nok?

Af Anne Marie Stoustrup

For mennesker der lider af helbredsangst, fylder frygten for sygdomssmitte så meget, at selv en indkøbstur kan føles fuldkommen uoverskuelig. Siden fremkomsten af Corona har flere danskere udviklet helbredsangst eller oplevet en forværring af allerede eksisterende angst. I øjeblikket tilbydes online behandling, men der kan være tvivl om, hvorvidt behandlingen er tilstrækkelig. 

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke, mener, at den internetbaserede behandling af helbredsangst er et godt supplement til eksisterende behandlingsformer. ”Noget af det vi generelt kan se i forhold til internetbaseret terapi, det er, at det er lettere tilgængeligt. Man kan sidde derhjemme, og det kan være en fordel, især hvis man har andre psykiske lidelser, der gør det svært at komme ud.”

Jacob Isøe Klærke er Regionsrådsmedlem (SF) i Region Midtjylland, Formand for Psykiatri- og Socialudvalget, medlem af Forretningsudvalget og Gruppeformand for SF. Foto: patientsikkerhed.dk 

Selvom den internetbaserede behandling af helbredsangst har sine fordele, viser en undersøgelse foretaget af DEFACTUM for Region Midtjylland, at: ”Kun halvdelen af de patienter, som fik tilbudt en forsamtale via video, gennemførte den. Ligeledes var det kun 60 procent af deltagerne, som efter videosamtalen modtog behandling for depression eller angst.”

Ifølge Jacob Isøe Klærke kan det forklares ved, at internetbehandling ikke nødvendigvis er den rette behandling for alle. Derfor er det vigtigt at se det som et supplement og ikke en erstatning af andre behandlingstyper. ”Internetbehandling er en ekstra mulighed i værktøjskassen. Det skal ikke erstatte de andre, men det er til for, at man kan finde det tilbud, som passer bedst til den enkelte.”

Regionskredsformand i Landsforeningen SIND, Anne Hvidberg Jørgensen, håber, at det i fremtiden bliver muligt at øge de fysiske besøg. ”Jeg kunne godt ønske mig, at man i socialpsykiatrien tog mere ud til folk, end man gør. Hvis man bruger mundbind og visir, så er det altså begrænset, hvad der kan ske, når det i forvejen er isolerede mennesker, man besøger.” SIND arbejder for at skabe forståelse og tolerance for mennesker med sindslidelser og deres pårørende.

Om internetbehandling er tilstrækkeligt eller ej er endnu svært at konkludere. Dog er det vigtigt at understrege, at behandlingen kun må ses som et supplement. Ifølge Anne Hvidberg Jørgensen vil vi i 2021 se de første resultater af behandlingen, og derfra er det muligt at foretage en endelig evaluering. 

Hør Jacob Isøe Klærke forklare, hvordan man bliver berettiget til internetbehandling, og hvordan behandlingen skal stå stærkt også i fremtiden.