I retssalen i Kolding sidder i dag en ung mand på bare 16 år sigtet for vold og trusler mod personalet på opholdsstedet Søgaardhus den 9. april 2020, hvor uenigheder omkring computertid udviklede sig til en verbal og fysisk kontrovers. 

Af Anne Marie Stoustrup

Med et nedslået blik indtræder tiltalte retssalen. Trods hans unge alder udstråler han en form for seriøsitet – noget der ellers kan være et sjældent syn blandt drenge i hans alder. De forhold, som han er sigtet for, omfatter fysisk vold og verbale trusler mod tre pædagoger på Søgaardhus. 

Tiltalte erkender sig skyldig i dele af sigtelsen

Under afhøringen af tiltalte erkender han sig skyldig i at have skubbet hver af de tre pædagoger, kastet en kuglepen mod den kvindelige pædagog og verbalt at have truet de to mandelige pædagoger med udtalelsen; ”Jeg kunne også skubbe jer ud over rækværket”.  

Han nægter sig skyldig i påstanden om at have slået nogen af de tre pædagoger eller verbalt at have truet de to mandlige pædagoger med ytringen; ”Skal jeg gå ned på værelset og hente en kniv og cutte dig?”.

Som afhøringen skrider frem, virker den unge, 16-årige mand mere og mere nervøs. Måske er situationens omfang for alvor ved at gå op for ham. Hvad der sker bag de store, runde briller, der er sikkert placeret på næsen, forbliver uvist, men hans kropssprog siger meget.

Han vipper konstant med sin højre fod under bordet og kigger tilbage mod de to tilhørere, som støtter ham på afstand bagerst i lokalet. Hans mor, der er den ene af de to tilhørere, udviser samme nervøsitet. Nærmest i takt med sin søn vipper hun på samme måde med højre fod under bordet. 

Vidner bekræfter vold og trusler

I retssalen er indkaldt tre vidner – de tre pædagoger, som alle var til stede den 9. april 2020 på Søgaardhus. Hver især aflægger de deres forklaring, som stort set stemmer overens. 

Ingen af dem mener, at de har set tiltalte slå nogen af pædagogerne, men de bekræfter, at han har skubbet og truet dem. De forklarer også, at situationen på Søgaardhus opstod, fordi tiltalte blev frustreret og sur over, at han ikke måtte spille computer. Det udviklede sig til en større uoverensstemmelse.

Den kvindelige pædagog, der er det sidste vidne, forklarer dog, at hun synes, at situationen skulle være håndteret anderledes. 

16-årig dømt skyldig

Efter drøftelse af sagen falder dommen over den 16-årige, der er sigtet for trusler og vold mod personalet på Søgaardhus. Det er en tung stemning med håb om frifindelse blandt tiltalte og hans tilhørere, der fylder retslokalet i Kolding. Dog skal det håb snart vise sig at briste.

Tiltalte kendes skyldig for trusler og vold mod ansatte i offentlig tjeneste. Pædagogerne på Søgaardhus anses for særligt udsatte i deres arbejde, og det er derfor en skærpende omstændighed i forhold til strafudmålingen.

Tiltaltes blik er igen rettet mod jorden, da dommen lyder, og det seriøse blik fra tidligere er vendt til en tiltagende nedtrykthed. 30 dages betinget fængsel af et års varighed og en henvisning til Ungdomskriminalitetsnævnet, der skal vurdere sagen og hjælpe tiltalte videre herfra. Den håbefulde stemning fortoner sig, alt imens dommer og domsmænd forlader lokalet.